Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo – vanha klassikko yli 205 vuoden takaa

11.07.2018 at 14.24 Jätä kommentti

”On yleisesti tunnustettu totuus, että naimaton varakas mies tarvitsee välttämättä rinnalleen vaimon

Kuvissa kirjailija Jane Austen, Ylpeys ja Ennakkoluulon englanninkielinen painos Penguin Booksin julkaisemana ja vuoden 2005 elokuvaversion mainoskuva.

 

Juonesta ja tapahtumapaikasta

Teos kuvaa laajalti Bennetin 7-henkisen perheen elämää, mutta päähenkilönä toimii Elizabeth Bennet, jonka suhde herra Darcyyn on yksi kirjan keskeisimmistä asioista.

Muita teoksen tärkeitä henkilöitä ovat muun muassa Elizabethin perheenjäsenet Jane, Mary, Kitty, Lydia ja tyttöjen vanhemmat Mrs. Bennet ja Mr. Bennet, Charles Bingley ja Herra Darcy.

Hieman vähäpätöisimpinä sivuhenkilöinä kirjassa esiintyivät esimerkiksi Mr. William Collins, George Wickham, Charlotte Lucas, Rouva Hurst, Neiti Bingley, Neiti Darcy, sekä Rouva ja herra Gardiner.

Teoksen tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Hertfordshiren maakuntaan ja siellä pieneen kylään nimeltä Meryton, jossa asuvat vakituisesti muun muassa Bennetin perhe ja Lucasin perhe ja vierailijoina muun muassa Bingleyt, Hurstit ja Herra Darcy. Osa kirjojen tapahtumista sijoittui kirjassa välillä muualle kuten Lontooseen, Kentiin, sekä Derbyshireen, mutta vain lyhyt-aikaisesti.

Perheen äidin Mrs. Bennettin unelmana on saada kaikki tyttärensä hyviin naimisiin, koska perheen tila on säätöperintötila, joka tulisi lopulta päätymään miespuolisen perillisen haltuun perheen isän Mr. Bennetin lopulta menehdyttyä, koska perheessä ei ole poikia.

Kirjassa esiintyviä teemoja ja tekoihin vaikuttavia asioita ovat muun muassa käytöstavat, avioliitto, koulutus, naimisiinmeno ja raha, sekä sen tärkeys!

Yksi juonen pääpointeista, naimisiinmeno, on vahvasti kirjassa esillä alusta loppuun asti. Erittäin tärkeänä kirjassa pidetään avioliittoa, joka takaisi säännölliset tulot vuosittain, joka voidaan kuvailla ”hyväksi” vaikkei siihen kuuluisikaan minkäänlaisia aitoja tunteita. Bennetin perheen tyttäret halutaan hyviin naimisiin, päähenkilö Elizabeth haluaa kuitenkin mennä naimisiin rakkauden, eikä rahan vuoksi.

 

Oma lukukokemus

Luin uudestaan yhden Jane Austenin klassikoista nimeltään Ylpeys ja Ennakkoluulo (englanniksi Pride and Prejudice).

Asioita missä kirjassa pidin oli esimerkiksi se, että Elizabethin ja Darcyn suhde ei ollut täydellinen eikä siitä yritetty tehdä täydellistä, vaan mielestäni sitä kuvattiin hyvin totuudenmukaisena ongelmineen ja kaikkineen. 1700-luvun loppupuoleisen kulttuuriin mukaan kirjassa tuotiin esille monia sääty-yhteiskunnan ongelmia. Herra Darcy kuvattiin hyvin varakkaaksi ja vaikutusvaltaisesta ja hyvästä suvusta tulevaksi, kun taas Elizabethia pidettiin häneen verrattuna melkeinpä köyhänä, kouluttamattomana ja häpeällisestä perheestä tulevana, minkä takia heidän suhdettaan pidettiin juurikin häpeällisenä ja toimimattomana Darcyn sukulaisten, kuten erityisesti lady Catherine de Bourghin mielestä.

Kirja ei myöskään ollut pelkkää Herra Darcyn ja Elizabethin suhteen kuvailua, vaan siihen sisältyi muun muassa Janen ja Charles Bingleyn välinen suhde, Lydian karkaaminen George Wickhamin kanssa, William Collinsin kosinta Elizabethille, matkat Lontooseen, Kentiin ja Derbyshireen ja paljon muutakin, joka teki kirjasta mielenkiintoisen.

Aloitettuani kirjan lukemisen en pitänyt Darcyn henkilöhahmosta hänen ylpeän, kopean ja ylimielisen asenteesta takia. Kirjan loppua kohden Darcyn käytös kuitenkin muuttui osittain sen takia, että Elizabeth kieltäytyi hänen aikaisemmasta kosinnasta ja päätti näin alkaa käyttäytyä kuin herrasmies, muuttaen käytöstään ja näin tullen hahmona erilaiseksi ja pidettäväksi.

Henkilöiden väliset keskustelut erityisesti Elizabethin ja Darcyn välillä olivat välillä huvittavaa luettavaa Elizabethin vastauksien vuoksi. Kirjassa Elizabethia kuvattiin sarkastiseksi, fiksuksi, osittain ilkikuriseksi ja ennakkoasenteisiin taipuvaiseksi. Teoksessa hänen puheensa sopivatkin hänen luonteelleen.

 

Kirjailijasta         

Kirjan on kirjoittanut omana aikanaan menestyksekäs ja vielä näkyäänkin vaikuttava englantilainen kirjailija Jane Austen.

Elinaikanaan vuosina 1775–1817 Jane Austen julkaisi yhteensä 6 kirjaa ja myöhemmin hänen kuoltuaan julkaistiin kaksi keskeneräiseksi jäänyttä.

Muut Jane Austenin tunnetut ja julkaissut kirjat ovat nimeltään Järki ja Tunteet, Kasvattitytön tarina, Emma, Viisasteleva Sydän, Neito vanhassa linnassa, Tahto ja Toiveet, Uskollinen ystävänne: Kootut kertomukset, Lady Susan, Lesleyn Linna, Rakkaus ja Ystävyys ja Kolme sisarta.

Keskeneräisenä julkaistut ovat nimeltään The Watsons ja Leikkiä ja Totta.

 

Tietoa

Kirja on alun perin julkaistu 28.1.1813 ja suomeksi se on käännetty ensimmäisen kerran vuonna 1922.

Kirjasta on tehty elokuvaversioita, TV-ohjelmia ja näytelmiä. Elokuvaversiot on julkaistu vuosina 1940 ja 2005. BBC:n esitti TV-sarjasovitukset Ylpeydestä ja Ennakkoluulosta muun muassa vuosina 1980 ja 1995. Näytelmäversioita on esitetty muun muassa vuosina 1936, 1995 ja 2008.

Suosittelisin kirjaa lukijalle, joka on kiinnostunut kuulemaan ja lukemaan 1700-luvun lopun ihmisten elämistä ja suhteista ironialla, ivalla ja huumorilla lisättynä.

 

Kesäharjoittelija Wilma

Kellokosken kirjasto

11.7.2018

Advertisement

Entry filed under: historialliset romaanit, lukeminen, romaanit, työharjoittelu, vinkkaus.

Pääkirjaston remontti Alku – Dan Brownin Langdon-sarjalle vauhdikasta jatkoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Tervetuloa!

Tämä on Tuusulan kunnankirjaston henkilökunnan blogi. Tässä blogissa esittelemme kirjaston aineistoja: kirjoja, elokuvia ja äänitteitä. Kerromme myös näyttelyistä, tapahtumista ja kirjaston arjesta henkilökunnan näkökulmasta. Tervetuloa!

Kirjeet

Anna sähköpostiosoitteesi tilataksesi tämän blogin ja vastaanottaaksesi ilmoituksia uusista artikkeleista tässä blogissa sähköpostin välityksellä.

Liity 11 tilaajien joukkoon

%d bloggaajaa tykkää tästä: