Alku – Dan Brownin Langdon-sarjalle vauhdikasta jatkoa

27.11.2018 at 11.29 Jätä kommentti

”Meidän tulee olla valmiita hylkäämään elämä, jonka olemme suunnitelleet, jotta voisimme elää elämän, joka meitä odottaa.”

danbrown_alku

Kirjasta

Dan Brownin uusin teos Alku (eng. Origin) on viides osa Robert Langdon -kirjasarjassa. Se on vauhdikas jatko-osa sarjalle, jonka jokaisessa kirjassa ominaisena seikkana on ollut symboliikka sekä taidehistoria. Kirjasarjan pääosassa seikkailee Harvardin yliopiston fiktiivinen professori Robert Langdon.

Juoni

Kirja alkaa Langdonin saapumisella Edmond Kirschin, nuoren miljardöörin tiedotustilaisuuteen Guggenheim-museoon Bilbaossa, Espanjassa. Tilaisuudessa Kirsch aikoo tuoda esille hänen tekemänsä tieteellisen löydön, joka käsittelee kaiken alkua ja tulevaisuutta. Tilaisuus ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan, sillä kesken Kirschin puheen alkaa tapahtua.

Kaaoksen keskelle jääneen Langdonin täytyy paeta paikalta, mutta se näyttää mahdottomalta lukuisten vartijoiden vuoksi. Langdon kuitenkin tapaa museonjohtaja Ambra Vidalin, jonka kanssa hän onnistuu poistumaan paikalta.

Tilaisuuden tapahtumien vuoksi Kirschin löytö jää paljastamatta, mutta Langdon ja Vidal päättävät ottaa ohjat omiin käsiinsä ja selvittää Kirschin salaisuuden. Se ei kuitenkaan onnistu helposti, sillä Kirsch on asettanut lukuisia suojausmekanismeja, joita ratkoessaan Langdon ja Vidal joutuvat matkaamaan ympäri Espanjaa. Lisäksi käy ilmi, että joku on valmis antamaan kaikkensa estääkseen tiedon julkaisun.

Henkilöt

Keskeisimpinä henkilöinä kirjassa ovat tietysti Robert Langdon ja Ambra Vidal. Heidän lisäkseen tärkeitä henkilöitä ovat muun muassa aiemmin mainittu Edmond Kirsch ja hänen supertietokoneensa tekoäly Winston, Espanjan kruununprinssi Julián sekä vanha amiraali Luis Ávila.

Oma lukukokemus

Olen lukenut Dan Brownin kirjoista lähes kaikki. Melkein jokainen lukemani Brownin kirja on muodostunut yhdeksi kaikki aikojen suosikeistani. Tämä pätee varsinkin Robert Langdon –sarjaan, joka lumosi minut täysin aloitettuani lukemaan Da Vinci –koodia kuudennella luokalla lukukirjana. Sitä lukiessani kävikin ilmi, että kotoa äidin lukuisten kirjojen joukosta löytyikin kaikki sarjan muut osat sekä muita Brownin teoksia.

Seuraavien kuukausien aikana luin näitä kirjoja lähes kaiken päivää, mikä johtikin nopeasti siihen, että ne loppuivat kesken. Kirjat olivat olleet mielestäni niin hyviä, että minua harmitti kovasti, kun jouduin siirtyä muihin kirjoihin.

Muutaman vuoden ehdin lukea muiden kirjailijoiden teoksia, kunnes eräänä päivänä Alku jullkistettiin. Minun tietenkin täytyi saada se mahdollisimman nopeasti luettavaksi, joten siitä tulikin yksi syntymäpäivä lahjoistani sinä vuonna.

Alku

Pidettyäni edellisistä sarjan kirjoista todella paljon, oli minulla suuret odotukset Alkua kohti. Kirja ei pettänyt rikkaan juonensa sekä puoleensavetävän aiheen vuoksi, mutta ei se mielestäni ollut ihan samaa luokkaa, kuin jotkin sarjan aiemmat osat. Edellisissä kirjoissa mystiikalla ja historialla oli ollut suurempi rooli, kuin Alussa. Ne olivat olleet suuri osa sitä, miksi pidin sarjasta niin paljon, joten niiden puutteellinen läsnäolo kirjassa oli pieni pettymys. Niillä oli tosin tietenkin roolinsa, mutta ei vain kovin iso.

Pidin Alun lukemisesta kuitenkin todella paljon. Mielestäni siinä oli todella tapahtumarikas juoni sekä kirjan henkilöillä oli mainiot taustatarinat. Kirja sisälsi myös sarjalle ominaisia mysteerejä, joita tarkkaavainen lukija voisi ratkaista. Itseltäkin onnistui muutaman tälläisen ratkaisu, josta voi päätellä, että ne eivät silloin olleet kovinkaan hankalia. Niissä oli myöskin se hyvä puoli, että ne vain johtivat kohti loppuratkaisua, mutta paljastamatta sitä.

Alku sisälsi myöskin monia, usein odottamattomia juonenkäänteitä sekä muita yllättäviä tapahtumia, joihin esimerkiksi loppuratkaisu sisältyy. Nämä olivat mielestäni suuri plussa kirjan kannalta, sillä ne pitivät tarinan mielenkiintoisena. Juoneen sisältyviä vihjeitä ja muita informaatiohitusia oli ripoteltu taidokkaasti tarinan sekaan, paljastaen uutta tietoa hiljalleen dekkarinomaiseen tyyliin. Tämän ansiosta kiinnostukseni kirjaa kohti pysyi korkeana aina sen loppuun saakka.

Täten suosittelisin kirjaa sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja mysteereistä jännittävän ja yllättävän dekkarin muodossa. Sarjan osat eivät myöskään suoranaisesti jatku toisistaan, joten kirjat voi lukea missä järjestyksessä tahansa.

Tet-harjoittelija Matias
Kellokosken kirjasto
16.11.2018

Advertisement

Entry filed under: dekkarit, kirjastoaineistot, lukeminen, Tuusula, työharjoittelu, vinkkaus. Tags: , .

Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo – vanha klassikko yli 205 vuoden takaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Tervetuloa!

Tämä on Tuusulan kunnankirjaston henkilökunnan blogi. Tässä blogissa esittelemme kirjaston aineistoja: kirjoja, elokuvia ja äänitteitä. Kerromme myös näyttelyistä, tapahtumista ja kirjaston arjesta henkilökunnan näkökulmasta. Tervetuloa!

Kirjeet

Anna sähköpostiosoitteesi tilataksesi tämän blogin ja vastaanottaaksesi ilmoituksia uusista artikkeleista tässä blogissa sähköpostin välityksellä.

Liity 11 tilaajien joukkoon

%d bloggaajaa tykkää tästä: