Informaatiota automaatiosta

15.08.2014 at 9.28 Jätä kommentti

palautusautomaatti

Pääkirjaston palautuskäytännöt ovat kesän aikana muuttuneet. Tuusulan pääkirjaston asiakkaat voivat nyt palauttaa kirjansa itse, sillä uusi palautusautomaatti asennettiin ja otettiin käyttöön heinäkuussa. Palautustiskiin voi toki yhä palauttaa, mutta toivomme asiakkaiden tottuvan automaatin käyttöön. Palautusautomaatti ei kuitenkaan johda henkilöstön vähenemiseen vaan siihen, että henkilökunnalle jää mekaanisten rutiinitehtävien sijasta paremmin aikaa muuhun kirjastotyöhön. Palautusautomaatti on näkyvällä paikalla heti sisääntulon jälkeen oikealla.

Sekä henkilökunta että asiakkaat ovat kokeneet automaatin nopeaksi ja helppokäyttöiseksi. Automaatin toimintaa voi seurata palautusluukun yllä olevasta kosketusnäytöstä. Alkutilassa asiakkaalle näkyy kielivalikko, jossa voi valita kieleksi ruotsin tai englannin. Suomi on oletusarvo.

palautusAutomaatti käynnistyy koskettamalla näytön Palauta – painiketta. Palautukset tulee laittaa palautushihnalle näytössä olevien ohjeiden mukaisesti, eli kirjaston viivakooditarra tulee olla ylöspäin käännettynä. Tunnistamisen helpottamiseksi aineisto kannattaa syöttää hihnalle viivakoodi itseen päin. Jos automaatti ei jostain syystä tunnista viivakoodia, se sylkee aineiston takaisin asiakkaalle. Ongelmatapauksissa voi aina kääntyä asiakaspalvelun puoleen.

Kun kone on palauttanut aineiston, ruudun vasempaan reunaan ilmaantuu tieto palautetusta aineistosta. Valo vaihtuu punaisesta vihreäksi, kun seuraavan palautuksen voi laittaa hihnalle. Kun kaikki aineisto on palautettu, näpäytetään näytön Lopeta – painiketta. Tämän jälkeen automaatti tarjoaa vielä mahdollisuutta saada kuitti palautuneista lainoista. Kuittia ei tarvitse ottaa, aineisto on jo palautunut.

Automaatti ohjaa aineiston viiteen eri laatikkoon kotikirjaston, osaston tai aineistolajin mukaan. Myös erillistä käsittelyä vaativat aineistot kuten varaukset ohjautuvat omaan laatikkoonsa. Henkilökunta poimii teokset laatikoista, tarkastaa aineiston kunnon ja kuljettaa ne omille paikoilleen kirjastossa.

Palautusautomaattiin voi palauttaa kaiken kirjastoaineiston. Poikkeuksena on kuitenkin Järvenpään kirjaston av-aineisto, joka tulee palauttaa vanhaan tuttuun tapaan palautustiskille. Järvenpään av-aineistossa viivakoodi on itse CD-levyssä, eikä palautusautomaatti tunnista sitä kannen läpi. Myös kaukolainapalautukset tulee tuoda asiakaspalvelutiskille, automaatti ei tunnista muiden kirjastojen viivakoodeja.

Jos kaipaat apua automaatin käytössä, kysy rohkeasti neuvoja ja opastusta henkilökunnalta. Kirjaston ollessa avoinna pyrimme käsittelemään kaikki palautukset automaatin kautta. Muina aikoina palautukset voi jättää parkkipaikan puolella kirjaston ulkoseinässä sijaitsevaan palautuslaatikkoon. Uusinnat, maksut ym. muut asiat voi tuttuun tapaan käydä hoitamassa asiakaspalvelutiskillä.

SG

 

Entry filed under: kirjastot, kirjastotyö. Tags: , .

Kirja, josta oli pakko kirjoittaa blogiin Työelämään tutustumassa

Jätä kommentti

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Tervetuloa!

Tämä on Tuusulan kunnankirjaston henkilökunnan blogi. Tässä blogissa esittelemme kirjaston aineistoja: kirjoja, elokuvia ja äänitteitä. Kerromme myös näyttelyistä, tapahtumista ja kirjaston arjesta henkilökunnan näkökulmasta. Tervetuloa!

Kirjeet

Anna sähköpostiosoitteesi tilataksesi tämän blogin ja vastaanottaaksesi ilmoituksia uusista artikkeleista tässä blogissa sähköpostin välityksellä.

Liity 11 tilaajien joukkoon